Hoe is het om streng christelijk te zijn in een samenleving die steeds verder ontkerkelijkt? Welke spanningen levert dit op en hoe gaat men hiermee om? Voor Omroep Gelderland dook ik maandenlang in de wereld van reformatorische christenen op de Gelderse Biblebelt. De vijfdelige verhalende podcastserie Niet van de Wereld is mijn verslag. Vijf weken lang verschijnt iedere maandag een nieuwe aflevering. Niet van de Wereld is te beluisteren via de website van Omroep Gelderland en podcastapps als Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.
Media-aandacht, o.a.:
– Interview Reformatorisch Dagblad
– Interview Nederlands Dagblad
– Interview Wout2day (NPO Radio 2)
– Lang interview Volgspot (NPO Radio 5)
– Lang interview Vink (NPO Radio 1)
– Interview Groot Nieuws Radio:
– Interview Thuis op 5 (NPO Radio 5):
– Interview De Week van Gelderland (Omroep Gelderland):
Recensie NRC: “Waanzinnig hoe hij de afgesloten gemeenschap in deze podcast van dichtbij toont: hij spreekt jongeren, is bij kerkdiensten en trekt zelfs kort bij een gereformeerd gezin in. Dallinga is nauwkeurig, in hoe hij zich opstelt, en in zijn verwoordingen. Toch voorkomt hij niet elk ongemak, zo blijkt al in de eerste aflevering, waarin zijn vooroordelen onderuit geschopt worden, en hij daarna ook nog eens gedwongen is het onderwerp te benoemen dat hij zo graag nog even had willen vermijden: zijn seksualiteit. Confrontaties blijken onvermijdelijk maar niet onoverkomelijk, en dat is juist zo mooi.”
UPDATE: Niet van de Wereld wordt als eerste genoemd in de NRC-lijst met de beste podcasts van 2022. Recensent Iddo Havinga, adjunct-chef van de NRC-audioredactie, vindt het zelfs de beste podcastserie van dit jaar: “Maarten Dallinga’s portret van reformatorische christenen beweegt meesterlijk tussen intiem en kritisch.”
Recensie VARAgids (4,5 sterren): “Journalist Maarten Dallinga levert een fascinerend kijkje in de Gelderse Biblebelt. Dallinga, die eerder al indruk maakte met podcasts als Verstrikt en Anoniem intiem, gaat in Niet van de wereld met een open vizier naar de reformatorische gemeenschap, maar gaat ook de pijnlijke gespreksonderwerpen niet uit de weg. Soms schuurt het, bijvoorbeeld wanneer zijn seksualiteit ter sprake komt, of in het gesprek met Evert, die lacherig reageert op de aanval op een persfotograaf met een shovel in Lunteren. Als buitenstaander levert het portret van de Gelderse Biblebelt afwisselend begrip en verbazing op. Niet van de wereld brengt de vaak ongemakkelijke relatie tussen ‘wereldse verleidingen’ en strenggelovigen fraai in beeld.”